Last Updated on 2022-01-11 by WebMaster
Att köpa ett par skridskor att åka på sjöis eller bana med kan ibland upplevas som en djungel. Det är en stor skillnad mellan hastighetsskridskor och långfärdsskridskor. Här följer en kort introduktion om varje samt var man kan få tag på bra skridskor och vad man bör tänka på. Klubben hjälper mer än gärna sina klubbmedlemmar att skaffa sig ett par grymma skridskor!
Långfärdsskridskor
Långfärdsskridskor används för att åka på sjöis. Långfärdsskridskor har en hög, stabil sko med lös skena. Slipningen längst fram är mjukare för att lättare kunna ta sig över mindre nivåskillnader och ur sprickorna. De äldre modellerna består oftast av typ vandringsskor som fästs med remmar på en skena och har en fast häl, medan de nyare har en lös häl för att skenan ska vara i kontakt med isen så länge som möjligt utan att man får skavsår. Idag är det mycket vanligt att man använder samma pjäxa som man använder vid fristil inom längdskidor (skate-pjäxor) och sen kombinera med en bra skena. Om man är helt nybörjare är det dock smidigast att köpa i färdiga paket (pjäxa + skena).
Om man vill kunna åka skridskor med rätt teknik kör man utan stavar.
Tänk även på att långfärdsskridskor inte skall vara för långa (som förr i tiden), vilket gör det svårt att åka med rätt och en mer effektiv teknik. Välj ungefär samma längd i cm, som nummerstorleken på dina vanliga skor, dvs stl 43 blir ca 43 cm i längd på skenorna.
Idag finns det många som använder hastighetsskridskor även på sjöis (med en rundad framsida av skenan).
Vill du lära dig mer om skridskotekniken? Klicka här för att bli medlem och gå på kurs hos oss!
Hastighetsskridskor
Hastighetsskridskor används i regel för konstis, men nuförtiden även på sjöis. Det är en låg sko men den står lite högre på skenan än långfärdsskridskor för att kunna köra kurvor med översteg. Den låga skon innebär mer rörelsefrihet i vristen och att man således kan tillämpa en bättre teknik, men det krävs också lite mer stabilitet i vristen. Man vill ha en så styv sko med så bra passform som möjligt för optimal balans och kraftöverföring. Idag finns det därför flera möjligheter att anpassa skon efter foten via gjutning eller att de formas efter foten m.h.a värme (skor med termoplast). Moderna hastighetsskridskor är sedan ca 1995 ”klappskridskor”, dvs de har en lös häl. Detta minskar risken för skavsår markant och möjliggör en kraftigare frånskjut och högre fart.
De äldre och enklare modellerna har ofta en fast häl, men idag kör alla med lös häl. Olika tillverkare har olika system för hur skena och sko sitter samman och man kan kombinera de olika märkena med varandra. Om man vill köpa nya hastighetsskridskor, prioriterar gärna skon framför skenan, eftersom stabiliteten på isen är klart viktigast.
Vill du lära dig mer om skridskotekniken? Klicka här för att bli medlem och gå på kurs hos oss!
Var kan man köpa skridskor?
Långfärdsskridskor finns att köpa i välsorterade idrottsbutiker. I Sverige finns tyvärr bara en handfull ställen att köpa bra hastighetsskridskor. Är du medlem och önskar tips och råd om var man kan köpa skridskor hjälper klubben gärna till, även med att beställa skridskor utomlands.
Slipning
… är en konst i sig. Det är av stor vikt att vårda sitt material och slipa skridskorna regelbundet. Klubben har en avancerad radieslip och vi hjälper gärna våra medlemmar att hålla skridskorna i gott skick! Se mer här om varför detta är viktigt och hur man gör .